Vaginálna hyperplázia je získané ochorenie počas reprodukčného cyklu (proestrus a estrus), kedy dochádza k výraznému zväčšeniu sliznice pošvy s následným presahovaním cez vonkajšie pysky pošvy, najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje u plemien mops, boxer, francúzsky buldoček.

Ide o edematizáciu a hyperpláziu sliznice pošvy, kvôli zvýšenému množstvu estrogénov v krvi v období proestru a estru. Hyperplázia pošvy najčastejšie vzniká medzi 1-4 rujou.

Na začiatku dochádza zväčšeniu miesta medzi konečníkom a pohlavnou štrbinou (vulvou), neskôr môže sliznica preniknúť do vulvy. V pokročilej hyperplázii pošvy sliznica nadobúda tvar pingpongovej až tenisovej loptičky, kde povrch sliznice môže byť hladký, zvrásnený a je ružový až tmavočervený. Ak sliznica pošvy preniká cez štrbinu von dochádza k častým poraneniam sliznice poprípade pri nedostatočnom krvení (krv neodteká z hyperplastického tkaniva) môže sliznica mierne nekrotizovať, v určitých prípadoch dochádza k poruchám močeniu dôsledku opuchu okolo močovej rúry.

Pri diagnostike tohto ochorenia musíme výlúčiť nádory vulvy, nádory pošvy (tieto ochorenia sa vyskytujú aj mimo obdobia ruje) zväčšený klitoris, vzhľadom na obdobie ruje na určenie nám stačí anamnéza a klinická prehliadka.

Terapia záleží od vážnosti hyperplázie pošvy

  1. v prípade, že nie sú problémy s močením a sliznica pošvy v malej miere zasahuje do otvoru pyskov- takéto prípady sa ošetrujú slabými dezinfekčnými prípravkami do skončenia estrálneho cyklu, kedy sa sliznica pošvy stiahne na pôvodnú veľkosť.
  2. ak dochádza k poruchám močenia, k zápalistým zmenám na sliznici a k strangulácii ciev (nedostatočný odtok krvi), treba pristúpiť k chirurgickému odstráneniu sliznice pošvy. 



Pacient: pes, mops, sučka, 4 roky
Klinické vyšetrenie: adspekciou sa zistila hyperplázia pošvy s výraznou nekrózou na spodnej časti hyperplastickej sliznice, zápalom medzi močovým vyústením a sliznicou pošvy.

Chirurgické odstránenie hyperplastickej sliznice sa vykonávalo v celkovej anestézii, polohovanie pacienta bolo v brušnej polohe s následnou katetrizáciou. Sliznica sa pred operačným zákrokom dezinfikuje. Pri resekcii tkaniva sa využíva komprimácia klieštami s následným šitím sliznice resorbovateľným šicím materiálom. Po chirurgickom zákroku sa podávajú antibiotiká po dobu 7dní.


Hyperplasticklá pošva pred operáciou


Hyperplasticklá pošva pred operáciou


Odstránená hyperplastická sliznica pošvy