Popôrodná starostlivosť o sučku začína ešte pred samotným pôrodom a to v období od polovice gravidity, v tomto čase začíname zvyšovať príjem krmiva o 10-15 % (podávame granule z vyšším obsahom bielkovín a tukov), zvýšiť treba aj prísun minerálov a vitamínov.

Po ukončení pôrodu dávame zvýšený pozor na sučku, aby nevznikli problémy:
1) zápal mliečnej žľazy,
2) zápal maternice - nedostatočné stiahnutie maternice so zadržanými placentami,
3) popôrodná eklampsia.

  1. zápal mliečnej žľazy vzniká so zápalom maternice, kedy pôvodca ochorenia (baktéria, ktorá sa pomnoží na základe stresovej situácie - pôrod) môže krvnou cestou prechádzať do mliečnej žľazy - mliečny parenchým, kde na stávajú zápalisté zmeny. Na pohľad je sučka nepokojná, z mliečnej žľazy vyteká zmenené mlieko (môže mať rôzne farby a konzistenciu), žľaza je zväčšená, teplá, bolestivá a v horších prípadoch dochádza k vytvoreniu abscesu (nahromadený hnis v puzdre). V takýchto prípadoch je potrebná antibiotická liečba, obklady na mliečnu žľazu a poprípade dezinfekcia postihnutého tkaniva.

  2. zápal maternice najčastejšie vzniká, keď v maternici zostane placenta alebo voda z placenty, ktoré poskytnú vhodnú pôdu na pomnoženie baktérií (teplo a vlhké prostredie). Príznaky tohto ochorenia sú najčastejšie: zvýšená teplota, výtok z pohlavných orgánov - silný zápach, výtok rôznej farby, sučka je malátna, pije veľa vody. Na stanovenie diagnózy je potrebné spraviť sonografické vyšetrenie, poprípade odobratie steru z pošvy a stanoviť citlivosť na antibiotiká.

  3. popôrodná eklampsia vzniká pri nadmernom absorbovaní vápnika z kostí do mliečnej žľazy. Vzniká najčastejšie pri neadekvátnom kŕmení sučky predpôrodnom období (nízky prísun minerálov ako aj vitamínov v strave). Ochorenie sa prejavuje triaškou, slabosťou a keď sa nedostaví ošetrenie dochádza k paralýze až k úhynu sučky. Najvhodnejším riešením po pôrode je pridať vápnik do stravy (tabletky, roztok, gel) s malým množstvom horčíka.

Vždy je lepšie navštíviť veterinárnu ambulanciu, kde Vám poskytnú rady a ošetrenie ohľadom zhoršeného zdravotného stavu.

Autor: MVDr.Radovan Bozalka