Notoedrový svrab patril v minulosti k najčastejším vonkajším parazitózam mačiek. V súčastnosti je toto ochorenie na ústupe, vyskytuje sa hlavne u túlavých mačiek.

Pôvodca

Pôvodcom ochorenia je Notoedres cati (svrabovka mačacia). Parazit primárne napáda mačky, ale infikovať sa môže aj pes a drobné hlodavce. Oplodnené samičky notoedrového svrabu si v koži vytvárajú chodbičky, kde kladú vajíčka, z ktorých sa v ďalšom vývojovom cykle na koži premenia na nymfy vývoj končí dospelými parazitmy. Samčeky žijú výlučne na povrchu kože a živia sa kožným mokom.

Príznaky ochorenia

Kožné zmeny nachádzame na hlave a ušiach.Ochorenie je doprevádzané výrazným svrbením čo má za následok rozšírenie ochorenia na celé telo (generalizovaná forma). Chronická forma ochorenia sa prejavuje šupinatením kože, zvriasnenosťou a prilokalizácii pri očiach a nose dochádza k hnisavému zápalu kože a nosa (purulentná konjunktivitída a rinitída). Pravidelne môžeme nahmatať zväčšené sánkové (mandibulárne) uzliny.

Diagnostika ochorenia

Ochorenie sa diagnostikuje na základe klinického obrazu, priamy dôkaz parazita sa robí kožným zoškrabom. Diagnosticky pozitívny nález je keď sa v danom kožnom zoškrabe nájde jeden parazit. Odlíšiť musíme aj ďašlie ochorenia: otodektový svrab, dermatofytózu, atopický zápal kože, kvasinkový zápal kože, hypersenzitivitu na krmivo.

Terapia

Vzhľadom na toto ochorenie je treba brať do úvahy aj prenos na iných jedincov, ktorý žijú v okolí chorých zvierat, v takýchto prípadoch sa postupuje preventívno-liečebne u zdravých zvierat a liečebne u chrých a to aplikáciou Spot-on roztoku s účinnými látkami imidaclopridum,moxidectinum alebo selamectínu. Prípade zápalu kože je vhodné podať širokospektrálne antibiotiká.

Prevencia

Pravidelná kontrola kože a srsti, hlavne u zvierat s voľným pohybom a nových zvierat.

Upozornenie

Notoedrový svrab je ZOONÓZA (ochorenie prenosné na človeka).



Pacient: mačka, európska domáca, kocúr, 2 roky
Klinické príznaky: Vypadaná srsť v okolí uší,hnisavý výtok z nosa a očí,výrazný pruritus
Klinická diagnostika: kožný zoškrab potvrdil prítomnosť Notoedres cati

Terapia: Kocúrovi boli podané celkové antibiotiká s účinnou látkou cefovecinum a vo forme Spot-on prípravok s obsahom selamectínu, ktorý sa opakovane aplikuje o 3týždne. Do očí bola podaná masť ophtalmo-framykoin očná masť. Kontrola o 2-3 týždne.