Epulis je benígny nádor tkaniva (čo znamená, že nevie metastázovať, alebo cestovať do vzdialených orgánov), ktorý drží zuby na svojom mieste.

Existujú rôzne typy:

Epulis gigantocellularis vzniká proliferatívnym reparatívnym procesom po poškodení ďasna. Príčinou môže byť zubný kameň, extrakcie zubov, chronický zápal, najčastejšie sa vyskytuje v oblasti premolárov. Povrch je hladký, červenohnedý alebo modro presvitajúci.

Epulis granulomatosa je to miestna hyperplázia nešpecifického granulačného tkaniva na ďasne, príčinou je dráždenie ďasna, je to šedočervený útvar na ďasne s granulovaným povrchom alebo exulcerovaný s pseudomembránou.

Granuloma pyogenicum je to chronický proliferatívny granulomatózny zápal. Vzniká z malej traumy, ktorá umožní vznik infekcie a tkanivo začne reagovať tvorbou silne vaskularizovaného spojivového tkaniva, farba je červená až žltá, útvar nebolí, je mäkký, môže byť v tvare stopky.

Epulis fibromatosa je to fibromatózny útvar na voľnom ďasne, vzniká obvykle premenou granulomatóznej epulidy a jej následné zjazvenie. Povrch býva často exulcerovaný, v centre útvaru často dochádza k dystrofickému zvápenateniu.

Epulis fissure je to jedna z najčastejších chronicky zápalových proliferatívnych reakcií dutiny ústnej. Nie je to pravý epulis, pretože je väčšinou lokalizovaný vo fornixu horného či dolného vestibulu. Je to chronická produktívna ohraničená stomatitída tkanivo môže byť exulcerovaná.

Príznaky ochorenia: Nádor sa vyskytujú na bukálnej (lícnej) strane, alebo na linguálnej (jazykovej) strane ďasien, zápach z úst, krvavé ďasná, nechutenstvo, posunutie zubov.



Diagnostika ochorenia: Ochorenie sa diagnostikuje na základe adspekcie ústnej dutiny, v niektorých,RTG
Pacient: pes, jazvečík, 4roky Klinické príznaky: krvácanie z ústnej dutiny
Klinická diagnostika: na základe adspekcie bolo zistený epulis granulomatosa