Dilatačná kardiomyopatia patrí medzi ochorenia srdcového svalu bez príčiny, ktorá nie je vyvolaná žiadnou inou chorobou. Ide o primárne ochorenie srdcového svalu, sekundárne ide o hypertenziu, alebo deficit určitých stopových látok v potrave. Deficit stopových prvkov v potrave má tiež určité percento na prejave dedičnej predispozície k chorobe. Postihnuté sú hlavne veľké a obrie plemená psov a španielskych psov. Percentuálne zastúpenie tohto ochorenia je v každej krajine iné.

Najčastejšie sú postihnuté plemená kokeršpaniel, doberman, boxer a v iných krajinách pyrenejský mastin. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u starších psov (4-10 ročných), ale môže sa vyskytnúť aj u mladších. Stárnutím sa zvyšuje riziko ochorenia. Srdce je zväčšené, rozšírené (dilatované), alebo býva rozšírené len v určitých častiach (rozšírené srdcové komory, alebo predsiene). V miestach kde je srdce rozšírené je hrúbka svaloviny zúžená. Pri tomto ochorení dochádza k rozpadu svalovývh buniek a k odumieraniu srdcovej svaloviny. Diagnóza sa určuje na základe EKG, RTG hrudníka, poprípade USG srdca. Toto ochorenie je obzvlášť závažné kvôli zákernosti, klinické príznaky sa môžu prejaviť až neskôr vtedy, keď srdce už nedokáže kompenzovať vzniknuté zmeny a ochorenie je v pokročilom štádiu.

Príznaky sa môžu dostaviť 9-12 mesiacov pred srdcovým zlyhaním. Pravdepodobne ide o geneticky podmienené ochorenie, ale spôsob dedenia nie je ešte presne zistený. Môže ísť o polygénnu, alebo heterogénnu dedičnosť spojenú so zmenou na určitých chromozómoch s nedostatkom taurínu, L-karnitínu a koenzýmu Q10 v potrave. Dedičná podmienenosť môže spočívať aj pri nedostatočnom využití esenciálnych prvkov v potrave. U postihnutých jedincov je najlepšie začať s terapiou čo najskôr od prejavených príznakov. U predispozičných pacientov je potrebné od 2 roka života vykonávať raz za rok preventívne prehliadky či už auskultačne na prítomnosť šelestov na srdci, alebo kontinuálny /Holterov záznam/ EKG. Majiteľ musí psa neustále pozorovať, obmedzovať záťaž.

Podľa vyšetrenia sa podavajú betablokátory, diuretiká (furosemid-prípravok na odvodňovanie), srdcové glykosidy (digoxíny), antiarytmiká. Pri intezívnej liečbe sa postihnutým jedincom predlžuje život o pár rokov, ale s prítomnosťou esenciálnych látok taurín, L-karnitín, koenzým Q10. Prítomnosť taurínu, L-karnitínu (zabezpečuje prenos aminokyselín do mitochondrií buniek srdcového svalu) a koenzým Q10 (látka, ktorá sa zúčastňuje na výrobe energie v mitochondriách). Esenciálne látky si organizmus vie veľmi ťažko syntetizovať, preto ich musíme pridávať do organizmu, najlepšie je pridávať esenciálne látky od útleho veku zvieraťa, ktorí majú na toto ochorenie predispozíciu. Za predpokladu, že ide o genetickú predispozíciu, takéto zvieratá by sa mali vyraďovať z ďalšieho chovu. Vyšetrenie na dilatačnú kardiomyopatiu by mali podstúpiť aj rodičia, súrodenci a ich potomkovia a príbuzní z bočných línií.